Po útoku vo Volgograde posilnili bezpečnostné opatrenia

30.12.2013 Celý región

Moskva 30. decembra (TASR) - Po samovražednom útoku na železničnej stanici vo Volgograde oznámilo ruské ministerstvo vnútra sprísnené bezpečnostné opatrenia po celej krajine. V metre v Moskve a v ďalších veľkých mestách posilnia policajti hliadky, informovala dnes s odvolaním sa na hovorcu ministerstva agentúra DPA.

Pri bombovom útoku zahynulo v nedeľu najmenej 16 ľudí vrátane predpokladanej páchateľky. Išlo o tretí bombový atentát v južnom Rusku od konca októbra. V regióne sa o necelých šesť týždňov začínajú zimné olympijské hry v Soči.

Výbuch zranil ďalších vyše 40 ľudí, viacero z nich bolo ešte v nedeľu večer v ohrození života. Čečenský vodca islamistov Doku Umarov v lete vyzval na atentáty s cieľom zmariť olympijské hry. Volgograd leží približne 700 kilometrov od Soči.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vyšetrovateľov, aby rýchlo vypátrali a zadržali tých, ktorí stáli za novým útokom. Kremeľ však uistil, že olympiáda v Soči bude bezpečná.

V Rusku medzitým rastú obavy z ďalších útokov. Koncom októbra zabila tiež vo Volgograde samovražedná atentátnička šesť cestujúcich v autobuse, v ktorom odpálila bombu. Rovnako ako táto páchateľka môže útočníčka z nedele pochádzať podľa vyšetrovateľov zo severokaukazského Dagestanu.

Minulý piatok večer zahynuli traja ľudia pri výbuchu nálože umiestnenej v aute pred policajnou stanicou v kúpeľnom meste Piatigorsk v severokaukazskom regióne.


Bezpečnostná rada OSN odsúdila útok vo Volgograde

Bezpečnostná rada OSN v nedeľu dôrazne odsúdila samovražedný bombový útok na železničnej stanici v ruskom Volgograde, ktorý označila za "hanebný teroristický čin".

Členovia rady vo vyhlásení súčasne potvrdili odhodlanie bojovať proti všetkým formám terorizmu v súlade s Chartou OSN. Zdôraznili, že terorizmus predstavuje jednu z najväčších hrozieb pre medzinárodný mier a stabilitu a že všetky teroristické činy sú neospravedlniteľné bez ohľadu na ich motívy a okolnosti ich spáchania.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie oznámil, že pri výbuchu pri detektoroch kovov pri hlavnom vchode na volgogradskú železničnú stanicu zahynulo 16 ľudí - 14 na mieste a dvaja v nemocnici. Ďalších 44 osôb utrpelo zranenia, 37 z nich hospitalizovali, informovala hovorkyňa ruského ministerstva zdravotníctva.

Hovorca výboru Vladimir Markin uviedol, že vyšetrovatelia pracujú s viacerými verziami. Jednou z nich je, že útok spáchal muž. Po správach o možnej samovražednej atentátničke miestne médiá informovali, že na mieste explózie našli mužský prst s poistkou od granátu. Podľa Markina musia podrobiť pozostatky páchateľa testom DNA, uviedla agentúra RIA Novosti.
 

Vyberte región